bir modern çağ eleştirisi          2009 yapımı Güney Kore filmi olan Kimin Adası (Castaway on the Moon) Kim Seung Keun adında bir adamın şehrin ortasında bir adaya düştükten sonra adada verdiği yaşam mücadelesini anlatır. Tüm hayatı kredi kartlarıyla geçen ama en sonunda borçlarını ödeyemeyecek duruma gelen, tek isteği daha iyi şartlarda yaşamak olan Kim, içinde bulunduğu durumu başta yadırgar ama daha sonra duruma alışır ve artık onun için ada hayatı başlar. Diğer taraftan Jung Yeon ise tüm zamanı odasında, bilgisayar başında geçen, internette aslında kendisi olmayan sanal bir kimliğe sahip bir kadındır. Her iki karakter de bize modern dünyanın insanını anlatır. Diğer bir deyişle, film baştan sona bizi bize anlatan bir yapımdır.

Kim’in ada hayatı adeta kapitalizmin bir eleştirisidir. İnsanlar aslında hayatta kalmak için (en temel ihtiyaçlar olarak) barınma, giyinme ve beslenmeye gereksinim duyarlar ama Sanayi Devrimi ile birlikte başlayan seri üretim, modern çağ insanına ihtiyacı olmadığı halde bir şeyleri satın almayı öğretmiştir. Mesela günümüzde bir kişi bir haftada ortalama 25 çeşit kıyafet giyebilir. Yani kişinin ihtiyacı olan sadece 25 tane kıyafettir. Ama günümüzde bu kadar kıyafeti olanlar “giyecek hiçbir şeyim yok” diyebiliyor ve bu düşünce sonucunda bir kişi, koca bir gardırop dolusu ve birçoğu etiketiyle duran kıyafete sahip olabiliyor. Bazılarına aslında bir evi yeterken daha çok ev satın alabiliyor. Bu durum beraberinde bağımlılığı ve doyumsuzluğu da getiriyor. Hiç kimse eşyaya (maddeye) doymuyor ve aslında insanların ne kadar çok eşyası, malı mülkü varsa o kadar mutsuz oluyorlar. Çünkü onların ihtiyacı olan şey madde (eşya) değil, ihtiyacı olan manevi şeyler (huzur, mutluluk, güven gibi). İnsanların asıl ihtiyacı olan maneviyatı maddiyatta aradıkları için bu kadar mutsuz oluyorlar. Bunda reklamların da payı çok büyüktür. Bir çikolata yemekle ömür boyu mutlu olamayız. Aynı şekilde en iyi ev bizim olunca da dünyanın en mutlu insanı olamayız. Ama reklamlar bizim böyle düşünmemizi ve bu amaç için daha çok satın almamızı, tüketmemizi istiyorlar, bu amaçlarına ulaşıyorlar da. Evet, insan bir çikolatayla veya bir kanepeyle de mutlu olabilir. Ama bu geçici bir mutluluktur. Günümüzde insanların mutsuzluğunun sebebi işte bu geçici mutlulukların kalıcı olduğunu sanmalarıdır. Herkesin ihtiyacı olan tek şey Kim’in adasındaki gibi bir hayattır oysa. Az eşya, az (yeterince) gıda, bolca huzur ve mutluluk…

kim'in adası

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sosyal platformlar da çoğaldı ve hepimiz birer Jung Yeon olduk sanki. Zamanımızın büyük bir kısmını internette, sosyal medyalarda harcıyoruz. Hepimiz Jung Yeon gibi sanal kimliklere sahibiz. Gerçek hayattaki bizle sosyal medyadaki biz aynı değiliz. Peki, o zaman biz kimiz? Mutluluğu arayan birtakım insanlarız. Sosyal medyada mutlu pozlar vererek, gittiğimiz yerleri, yediğimiz içtiğimiz şeyleri paylaşarak sadece “-mış gibi” yapıyoruz, mutluymuşuz gibi… Sosyal medyadaki kimliğimiz (maskemiz) bir düşse gerçeklerle yüzleşeceğiz aslında. Günlük hayatımız sosyal medyadaki halimizden o kadar farklı ki… Aslında o kadar mutsuz ve o kadar çaresiziz ki… Koskoca senenin sadece bir haftası tatil yapabiliyorken sosyal medyada sanki her gün tatildeymişiz havası yaratıyoruz. Evliliğimizde çok büyük sorunlar yaşarken sosyal medyada her şey yolundaymış, en güzel evlilik bizimkiymiş gibi gösteriyoruz. En sonunda o sanallığın için gerçek kimliğimizi, manevi değerlerimizi kaybedip önce kendimize sonra da topluma yabancılaşıyoruz.

Sonuç olarak, kapitalizm bizi hep daha fazlasına teşvik ediyor. Bu da bizi mutsuzluğa itiyor. Kim’in adasındaki gibi bir hayat sürmemiz gerekirken hep daha fazlasını istiyor ve Jung Yeon’un yaptığı gibi sosyal mecralarda hayalimizdeki “biz” i yaratıyoruz. Aslında tek amacımız mutlu olmak iken kendimizi mutsuzluğa itiyoruz.

 

– Medine Topbaş

 

KAYNAKÇA
  1. “Castaway on the Moon-Kim’in Adası.” Kore Filmleri Ile Ilgili Kurulu Tek Internet Adresi., 4 June 2016, korefilmleri.net/castaway-on-the-moon-kimin-adasi.html.

 

  1. Önerileri, Film. “CASTAWAY ON THE MOON (KİM`İN ADASI)(2009)Imdb: 8.1#CastawayOnTheMoon #KiminAdası #Southkorea #GüneyKore #JungJaeyoung#JungRyeowon Pic.twitter.com/G06qRbmVlY.” Twitter, Twitter, 16 Apr. 2017, twitter.com/moviessuggest/status/853743779597176832.
Abonelik
Bildir
guest
7 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Merve

Ellerine sağlık, oldukça başarılı bir yorum olmuş.Kendinden kattığın her nokta oldukça ilgi çekici.

Medine Topbaş

Teşekkürler.:)

Feyza Hilal

Ellerine sağlık çok güzel ve akıcı yorumlamışsın, insanda izleme isteği uyandırıyor.

Medine Topbaş

Teşekkürler.:)

Muhammet Kardaş

Çok güzel bir perspektiften bakmışsınız olaya.Yeni yazılarınızı bekliyorum.

Medine Topbaş

Teşekkür ederim.:)

Ata Türkiye

Keskin bir bakış açısı, akıcı bir dil, berrak bir anlatımla beyinlere ve yüreklere yüklü bir dokunuş ve mükemmel bir eleştiri yazısı. Tebrikler kızım.

%d blogcu bunu beğendi: