https://tr.wikipedia.org/wiki/New_Age#/media/Dosya:Katie_Walking_Labyrinth_2.jpg

 

New Age, Türkçe manasıyla yeni çağ kuramı. Değişen ve gelişen toplumun asra yansıması…

Günler geçtikçe dünya değişiyor, dönüyor ve hiçbir şey eskisi gibi olmuyor. Evet, kimi zaman kötü şeylerde oluyor, salgın, deprem, yangın… Ama bir şekilde ayağa kalkmasını biliyor insan. Hem de daha iyi bir şekilde. Geçmiş senelerde de böyle olmamış mı? İşte son yıllarda hızla gelişen insan bilincine dayatılmış olan bir hareket. Hadi, şimdi hep birlikte bu hareket hakkında bilgi edinelim.

New Age, ruhsal konulara ilişkin bireysel eklektik yaklaşımla nitelendirilen çağdaş Batı Kültüründe yirminci yüzyıl sonlarında ortaya çıkan ve sınırları ve alt gruplarıyla geniş bir uygulama ve inanç alanına işaret eden ve alternatif ruhsal hareketlerin üst başlığı olarak adlandırılır. Herhangi bir değişmez, mutlak kutsal metin, dinî kurum ve din adamları hiyerarşisinden uzak olduğundan din sosyolojisinde New Age’in geleneksel din ile arasındaki farkı ortaya koymak için akademik literatürde New Age’e, yarı dinî veya dinleyici kültü ve kült çevresi şeklinde tanımlar getirilmiştir. Hareket daha çok uzman yayınevleri, müzik dükkânları ve fuarlarda ve İnternet gibi ağlarda görünürlük kazanmaktadır.

İnsanın gelişmesine dayandırılan bu hareket birçok dinin anlayışını da içinde barındırıyor. Tabii olarak bu barındırmada ‘Spirütialim’in de etkisi büyük. Zaten dinlerin çoğu bize gelişmeyi öğütlediğinden bu çok normal. Bu dinlerden bazıları Budizm, Hinduizm, Hristiyanlık, İslam, Musevilik, Sihizm, Taoizm… Üç nokta koyuyorum çünkü bu dinlerle sınırlı değil. Etkilendiği unsurlar o kadar geniş ki hemen hemen çoğu anlayıştan bir parça bulmak mümkün.

New Age, özellikle şifa üzerinde durur. İnsanın içinde onun fiziksel ve psikolojik sorunlarının üstesinden gelmesini sağlayan kozmik bir güç vardır. Aynı güç Evren’de çeşitli güç merkezlerinden de enerji hatları yayılmaktadır. İnsanların bilinçlerinde gelişmeyle içlerindeki bu gücün farkına varacaklar, böylelikle herhangi bir dışsal otoriteye ihtiyaç duymadan bu güçlerini kullanacaklardır. Astrolojik olarak Dünya’nın Kova Burcu Çağı’na girmesiyle Dünya genelinde ortaya çıkacak spiritüel uyanış, bu güçlerin daha etkin bir şekilde kullanıldığı, daha spiritüel, huzur dolu bir Dünya’nın habercisi olacaktır.

Bu arada hareketin adında yeni geçtiğine bakmayın. Tarihe bakarsak böyle olmadığını rahatça görebiliriz. New Age, ilk olarak 1980’lerin Kuzey Amerikan kitle medyasında meditasyon, kanal olma holistik sağlık, kristaller, psişik deneyim, reenkarnasyon, UFO gibi konulara ilgi duyan alternatif ruhsal alt kültürlerin uğraşlarını tanımlamakta kullanılmıştı. Bu bilgiden de yeninin göreceli bir kavram olduğu sonucunu çıkartıyoruz. Nedense bu anlayış yeni yeni duyuluyor.

Yeni yeni duyulurken gelişmesi, değişmesi de kaçınılmaz oluyor. Şu an bu hareketin faaliyetlerine bakarsak, sürekli açılan kişisel gelişim kurslarını, liderlik eğitimlerini, yaşam koçluğunu yani kaliteli yaşamak ve bilinçli olmak üzere yapılan çoğu şeyi örnek verebiliriz. Daha derine inmemiz gerekirse spiritüel inanışları, hareketleri de örnek verebiliriz. Biyoenerji, meditasyon, reiki ve benzer işler…

Çok fazla dala sahip bu hareket, aynı zamanda çoğu insan tarafından da merak ediliyor. Özellikle günümüzde bu anlayışın içerdiği dallara eğilim o kadar fazla ki…Fakat, bu durumun kesin bir sonuç vermediği yani bilimsel olmadığını da söyleyebiliriz. Sonuçta sonuçları hep aynı değil ve kanıtlanamaz. Daha yazılacak çok şey var. Fakat benden bu kadar. Sizleri sıkmak istemiyor, daima araştırma ile kalmanızı diliyorum.

Abonelik
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
%d blogcu bunu beğendi: