ıkıgaı hakkında

 

Ikigai, varoluş sebebimizi bilerek, yaşama amacımızın farkında olarak ya da hayatımıza yeni yaşama amaçları katarak yaşlanırken genç kalma sanatıdır. Ayrıca önemli olan yaşarken acele etmemek dikkat edilecek unsurlardan biridir. Ikigai, Japonlara özgü fakat evrensel içerikleriyle dünyadaki tüm insanlara hitap eden ilham verici bir kavramdır. Sağlıklı yemek alışkanlıkları, sürekli çalışmaya yönelik egzersiz hareketleri içeren yaşam tarzları, hareketsiz yaşamın olumsuz etkilerinin olduğu bir kavramdır ikigai.

 

Ikigaideki önemli olgu yaşam amacımızın belirgin olması ve bunun uğruna hayatımızı şekillendirirken uzun bir hayat geçirmektir. Ikigai’de amaç denilen olgu yemek yapmak gibi gündelik işleri de kapsamaktadır. Aslında farkında olmadan hayatımız bu tarzda şekillenmektedir yani çoğu insan bir ya da birkaç amaç uğruna hareket etmektedir. Yalnız ikigai de insanlar her bir hareketinde amaç arar ve bunu gerçekleştirirken sağlıklı yaşayarak dünyada uzun kalmaya çalışır. Bunun örnekleri tabi ki Japonya’da ve dünyada mevcuttur. Uzun yaşayanların çoğunun da yorumuna bakıldığında yaptıkları şeylerin basit olduğu, her insanın bunu başarabileceği görülebilmektedir.

 

İnsanların hayatında yemek yemek önemli bir unsurdur. Ikigaide çok yemek yemek değil, sık sık az şekilde yemek yemek insanları uzun yaşama götürmektedir. Aslında günümüzde az yemek yemenin insanlara yararlı olacağı bilinmektedir. Çoğu diyetisyenin ilk uyguladığı şeylerden biri de budur. İnsanlar yağlı, aşırı kalorili yiyecekler yediğinde, sindirimini yavaşlatmakta ve sağlığını olumsuz hale getirmektedir. Ikigaide de asıl amaçlardan biri de midenin yüzde seksenini doldur ilkesini uygulayarak, sağlıklı beslenme politikası gerçekleştirmektir. Bu sayede de uzun yaşam ilkesine kavuşmaktır.

 

Ikigaide yapılması gereken çok zor şeyler olmadığı görülmektedir. Gündelik yaşantınızda bile uygulayacağınız şeyler mevcuttur. Örneğin, her gün işyerinize gittiğinizde, mesainize başlamadan önce uygulayacağınız 5 dakikalık rajio taisou egzersiziyle işe zinde başlamak mümkündür ve bu sizin hayata bakış açınızı bile etkileyebilmektedir. Ikigaide amacınız belliyse ve siz o amaca yönelik yaşarken belirli kurallara uyuyorsanız, uzun yaşamı gerçekleştirip, ikigainize ulaşmış olacaksınız.

 

Hayata pozitif bakmak, ikigainin özelliklerinden biridir. Zaten çoğu pozitif insanın hayatta daha farklı yaşadığı görülmektedir ve örnekleri mevcuttur. Hayata karşı esprisel yaklaşım insanların iç yaşantısında da ferah duygulara yer vermektedir. Bu bilinen olgunun da aslında ne kadar uygulanabilir olduğu açıkça ortadadır ve uzun yaşamın en önemli sırlarından biridir. Bunun yanında öğrenmeye açık olmak, her an öğrenmeye hevesli olmak, hayatın değerinin farkındalığını gerçekleştirmektedir.

 

Japonların hayatlarına bakıldığında, ruhlarını besleyen yöntemlere sahip oldukları görülmektedir. Çeşitli yoga türleriyle, güneşi selamlama egzersizleriyle dünyaya bakış açılarının farklı oldukları görülmektedir. Ruhlarına önem verdiklerinde rahatlama duygularıyla birlikte amaçlarına ulaşmada ruhlarıyla da barışık oldukları görülecektir. Ruh ve bedenin aynı anda motive olması Ikigai’nin amaçları arasındadır.

 

Yavaş şehir, yavaş yemek kavramları günümüzde yaygın kavramlardan biridir. Yavaş şehir dendiğinde, sakin, acelesiz bir yaşamın gerçekleştiği yer akla gelmektedir. Yavaş yemek te aceleden uzak, sağlıklı yemenin simgesi olarak görülen bir kavramdır. Bu kavramlara bakıldığında, ikigainin amaçları arasında yer aldığı görülmektedir. Yani acelesiz, sakin bir hayat insanları uzun bir yaşama götürür ve insanların ikigailerine ulaşmalarını sağlar. Ikigaideki acelesiz yaşamın yavaş şehir, yavaş yemek kavramlarıyla bizim hayatımızda zaten mevcut olduğu görülmektedir.

 

Uzun yaşamak her insan için aynı amaç değildir yalnız her insan mutlaka hayatından mutlu, hayatından memnun bir birey olmak ister. Ikigai, insanlara uzun yaşam sunuyomuş gibi gözükse de asıl konu insanların her sabah uyandıklarında amacı olarak kalkmasıdır. Eğer insanlar amaçlarıyla birlikte, hayata pozitif bakarak, yaşamının en önemli parçası olan yemek yemeyi sağlıklı bir şekilde yaparak, motivasyonlarını egzersizleriyle tamamlamaya çalışırlarsa kendi ikigailerine yaklaşmış olurlar. Zor değil basit şeyler uygulandığında, hayattan memnun bireyler haline gelmek hem ikigainin hem tüm insanlığın amacıdır.

 

– Aybegüm Nevruz ÖNAL

Abonelik
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
%d blogcu bunu beğendi: