LİVERPOOL FC, 10 MAÇTA EFSANENİN ANATOMİSİ ÜZERİNE - 1

When you walk through a storm,
(Bir fırtınaya karşı yürürken)

Hold your head up high,
(Başını yukarda tut)

And don’t be afraid of the dark.
(Ve karanlıktan korkma.)

At the end of a storm,
(Fırtınanın sonunda)

There’s a golden sky,
(Altından bir gökyüzü,)

And the sweet silver song of a lark.
(Ve eğlencenin tatlı gümüş şarkısı var)

Walk on through the wind, Walk on through the rain,
(Rüzgârda yürümeye devam et, yağmurda yürümeye devam et)

Though your dreams be tossed and blown..
(Hayallerin havaya atılmış ve uçurulmuş olsa bile)

Walk on, walk on, with hope in your heart,
(Yürümeye devam et, yürümeye devam et, kalbindeki umutla)

And you’ll never walk alone…….
(Ve asla yalnız yürümeyeceksin)

You’ll never walk alone.
(Asla yalnız yürümeyeceksin)

You’ll Never Walk Alone şarkısı, Elvis Presley.

 

Bu şarkı 1945 yılında Oscar Hammerstein tarafından Carousel adlı müzikal için yazılmıştır. Richard Rodgers tarafından bestelenmiştir. Ardından Elvis tarafından yorumlanarak Liverpool’da bir gelenek haline gelmiştir. Tribünlerde hep bir ağızdan söylenmektedir.

Yazar: Jonathan WILSON ve Scott MURRAY (1. Baskı Şubat 2017), Çeviren: Doruk YURDESİN, İstanbul: İthaki Yayınları, Sayfa Sayısı: 377.

 

Liverpool FC 10 Maçta Efsanenin Anatomisi kitabı Liverpool’u Liverpool yapan on önemli maçı bizlere aktarmaktadır. Futbol konusunda isim yapmış olan iki isim kitabı kaleme almıştır. Jonathan Wilson ve Scoot Murray. Wilson Inverting the Pyramid kitabıyla Ulusal Spor Kulübü Yılın Kitabı Ödülü’nü almıştır. Ayrıca “William Hill’in Yılın Kitabı Ödülü’nün” adayları arasında yer almıştır. Behind the Curtain: Travels in Eastern European Football, The Anatomy of England: A History in Ten Matches, Sunderland: A Club Transformed, Brian Clough: Nobody Ever Says Thank You ve The Outsider: A History of the Goalkeeper isimli kitapları da yazmıştır. Ayrıca kendisi Guardian, Sports Illustrated ve World Soccer’da makaleler yazmakta ve The Blizzard’ın da editörüdür. Scott Murray ise gazetecilik mesleğinin yanında ayrıca düzenli olarak futbol ile ilgili yazılar kaleme almaktadır. The Blizzard, FourFourTwo, GQ, Esquire ve Men’s Health dergilerinde makaleler ve çeşitli denemeler yazmaktadır.  Ayrıca Merseyside’da düzenlenmiş olan dünyanın en büyük golf şampiyonasına katılarak gelmiş geçmiş en kötü skorun sahibi olarak ün kazanmış olan Maurice Flitcroft’un ilginç hikâyesi Phamtom of the Open’ın da ortak yazarıdır.

Kitap İngilizce’den Türkçe’ye İthaki Yayınları tarafından Doruk Yurdesin tarafından başarılı bir şekilde çevrilmiştir. Ayrıca Caner Eler’in önsözü de kitap içerisinde yer almaktadır. Bu kitap futbolun geçmişini gerçekten anlamımızı ve bu noktada bunlardan gereken sonuçları çıkarmamızı kolaylaştırmaktadır. Çünkü bir futbol kulübünü ele alırken geçmişte yaşanan hatırlara, bu hatıralara hayat veren kişilere, onları bu hayata iten inançlara, inançları için mücadele ediş biçimlerine bakmamız gerekmektedir. Bu noktada bu kitapta her birini yakalamamız ve her bir maça yön veren hikâyeleri okumamız mümkündür. Zira kitap Liverpool’un 1898- 99 sezonu sonundaki büyük yenilgisinden başlayarak 2005 yılında İstanbul’da oynanmış olan finale kadarki serüveni ele almaktadır. Her bir maçın fotoğrafını gözler önüne sererek bizlere futbolculardan, taraftarlara kadar uzanan bir “başarı öyküsünü” anlatmaktadır. Kitap on bölümünden oluşmaktadır.

 

liverpool-icerik-2

Liverpool, 1898-1899 sezonuArka sıra: Billy Dunlop, Archie Goldie, Harry Storer, Matt McQueen, General Stevenson, Tom Wilkie. Orta sıra: Tom Watson (Sekreter), J. Chapman (Eğitmen), Andrew McCowie, William Goldie, Raby Howell, Alex Raisbeck, Charlie Wilson, Thomas Cleghorn, John McKenna (Direktör). Ön sıra: Bobby Marshall, John Walker, George Allan, Hugh Morgan, Tom Robertson

 

 

1. Bölüm Liverpool’un Kuruluşu ve 29 Nisan 1899 Maçı, Aston Villa 5 – Liverpool 0

Bölüm 1’de 29 Nisan 1899 yılında Football League Division One, Villa Park, Birmingham’da oynanan Aston Villa ile Liverpool arasındaki maç ilk olarak aktarılmaktadır. Bu maçta büyük bir yenilgi alan Liverpool Aston Villa’ya 5- 0 mağlup olmuştur.  A. Scragg’ın hakemliğinde olan maça 41. 357 izleyici katılmıştır. Aston Villa’nın müthiş gollerini ise 4 ve 18.  dk John Devey, 34 dk. Billy Garraty,  35 dk Jimmy Crabtree, ve 44. dk Fred Wheldon atmıştır.

 

Liverpool, 1892 yılında Anfield’ın ev sahibi olan Everton’ın yönetimde yaşanmış olan tatsızlıkların sonucunda kurulmuştur. Kuruluş hikâyesi ise yazarlara göre oldukça ironiktir. Everton’un başkanı John Houlding bu sürede kendi kulübüyle bir kira kavgasına tutuşmuştur ve aynı zamanda Houlding Anfield’in de mal sahibidir. Takım bu sürede 1891 yılında ilk lig şampiyonluğunu elde ederek erken bir başarı yakalayınca kira yükseltilmeye başlanmıştır.  Houlding aynı zamanda bir bira üreticisi olduğunu belirten yazarlar maç günlerinde Evertoon oyuncuları arasında soyunma odası olarak kendi işletmekte olduğu otelin (Sandon Oteli’nin) kullanmalarının söylemiştir. Yazarlara göre Houlding’in bunu yapmasının temel sebebi kendi mal varlığının değerini artırarak maç sırasındaki alkol satışlarının da kendi tekeline geçmesini sağlamaktır. Bu noktada yazarlara göre oldukça zeki olarak görülen Houlding 26 Ocak 1892 yılında Everton’ı “Everton Football Club and Athletic Grounds Company, Limited” olarak tescilleyerek kulübün bütün kontrolünü ele geçirmeye kalkışmıştır. Fakat Everton yönetiminin kalanı Anfield’dan çıkarak Goodison Road’daki Mere Green’de yeni bir arazi satın almaya karar verdiği zaman kendisi fiilen yönetimi kaybetmiştir. Bunun üzerine Houlding’in elinde boş bir arazi ve değersiz kâğıtlar kalmıştır. Yazarların tespitine göre bira üreticisi olan Houlding için çözüm basittir. Şirketin ismini “ Liverpool Football Club and Athetic Grounds Company, Limited” olarak değiştirerek kendisine Anfield’da oynayacak olan bir kulüp kurmuştur. 3 Haziran 1892 yılında kulüp kurulmuştur. Yazarlar bu sürenin sonunda Liverpool’un kendi kibrine yenildiğinden bahsederek bir ay önce Everton’la çok para getiren Merseyside derbilerinin oynama acelesi içinde, o sıralarda yeni kurulan ikinci lige başvuru aşamasını es geçerek direkt olarak Football League’e başvurmasından bahsetmektedirler. Başvurusu oy birliğiyle reddedilen Liverpool, mücadelesine Lancashire League’de başlamak zorunda kalmıştır.

 

Bu sırada Houlding, Liverpool formasını taşıyacak olan futbolcuların bulunması konusunda da arkadaşı John McKenna’yı görevlendirmiştir. McKenna ise o dönemde popüler hale gelen ve “topa vur ve saldır” yaklaşımını desteklememiş olan İskoçya’ya gitmiştir. İskoçlar o dönemde oldukça yetenekli kabul edilmektedirler. Bu sayede McKenna’da neredeyse İskoçlardan oluşan bir kadro kurmayı başarmıştır. İlk sezon içerisinde Lancashire League’de ve FA Cup’ta Liverpool’u temsil edecek olan on dokuz futbolcunun on beşi İskoç’tur. Liverpool ilk maçını Lancashire League’in başlamasından iki gün önce Anfield’da 1 Eylül Perşembe günü Midland League Şampiyonu Rotherham Town ile oynanan dostluk maçıyla yapmıştır. Zira burada bir geleneğinde başlaması sağlanmıştır. Bu gelenek Liverpool’un her zaman maçın iki yarısında Kop tarafındaki kaleye doğru oynamasıdır. Bu da yazı turayı kazanmış olan Hannah’ın sahanın Walton Breck Road tarafındaki kaleyi savunmayı seçmesiyle olmuştur. Bu maçı Liverpool 8-0 kazanmıştır. Bunun dışında o dönem içerisinde Liverpool’un en efsanevi maçını Senior Cup finalinde Evertoon ile oynanan ilk Merseyside derbisindeki 1-0’lık zafer oluşturmaktadır. Sonuç olarak baktığımızda Liverpool yenilgisiyle zaferiyle kendi varlığını kanıtlayarak yola devam etmiştir. Çalışmamızın devamına, kitabın diğer bölümleri aktarılarak devam edilecektir.

 

Gülçin Sağır

Abonelik
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
%d blogcu bunu beğendi: